DEN HAAG - Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft in een gesprek met de Amerikaanse ambassadeur Sobel dinsdag zijn zorgen en bezwaren overgebracht over de omstreden Amerikaanse 'invasiewet'.

Die moet het mogelijk maken dat Amerikanen, mochten zij ooit in de gevangenis van het Internationaal Strafhof belanden, bevrijd worden. Het Strafhof treedt op 1 juli officieel in werking en komt in Den Haag.

Van Aartsens gesprek met Sobel stond al langer gepland. Van Aartsen heeft de Amerikaanse ambassadeur om een toelichting gevraagd op de berichten over de wet die vrijdag door de Senaat in Washington is aangenomen.

"In de wet staat niets wat er op duidt dat we meteen de zandzakken voor de deur moeten leggen, maar over hoe het nu precies zit, hebben we nog veel vragen", aldus de woordvoerder van Van Aartsen.

Verder vraagt Nederland via de ambassadeur in Washington nadere uitleg aan de Senaat en aan de regering-Bush. Onduidelijk is nog of president Bush de wet zal ondertekenen. Verder wil Van Aartsen via EU-voorzitter Spanje bewerkstelligen dat de EU als geheel en de vijftien EU-landen afzonderlijk hun zorgen en bezwaren over de wetgeving in de VS kenbaar maken.