LONDEN - De voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela heeft de ministers van Financiën van de zeven rijkste geïndustrialiseerde landen, de G7, vrijdag gevraagd om volledige kwijtschelding van de schulden van Afrikaanse landen. Ook heeft hij de bewindslieden, die dit weekeinde bijeen zijn in Londen, gevraagd om verdubbeling van de ontwikkelingshulp aan Afrika tussen nu en 2015.

Groot-Brittannië, dat dit jaar voorzitter is van de G7, wil armoedebestrijding in met name Afrika, hoog op de internationale agenda zetten. De Britse minister van Financiën Gordon Brown heeft hiervoor een ambitieus plan opgesteld, waarin schuldsanering en verhoging van ontwikkelingshulp een belangrijke rol spelen.

Zijn Italiaanse collega Domenico Siniscalco verklaarde echter vrijdag in een vraaggesprek met het Britse persbureau Reuters dat Browns plan niet kan rekenen op de steun van de rest van de G7. Volgens Siniscalco is het beter om op kleinere schaal te beginnen en Afrikanen te stimuleren zelf naar oplossingen te zoeken voor hun problemen.