De van belastingfraude beschuldigde Real Madrid-aanvaller Cristiano Ronaldo moet op 31 juli voor de rechter verschijnen, zo heeft de rechtbank in Madrid dinsdag bekendgemaakt.

Vorige week werd al bekend dat de 32-jarige Portugees verdacht wordt van het verduisteren van bijna 15 miljoen euro aan belastinggeld. Overigens is Manchester United-trainer José Mourinho, die tussen 2010 en 2013 bij Real werkte, dinsdag ook beschuldigd van belastingfraude in Spanje. Naar verluidt heeft hij 3,3 miljoen euro niet afgedragen.

Ronaldo, viervoudig winnaar van de Gouden Bal, zou de Spaanse fiscus tussen 2011 en 2014 bewust voor in totaal 14,7 miljoen euro hebben opgelicht. Hij moet vrezen voor een gevangenisstraf.

De aanklager meldde vorige week in een verklaring dat Ronaldo in 2010 een zakelijke structuur ontwikkelde waarin hij zijn Spaanse inkomsten uit portretrechten verborg. De viervoudig Champions League-winnaar, die sinds 2009 bij Real onder contract staat, kon daardoor miljoenen euro's belasting niet afdragen.

Transfer

Volgens diverse media wil Ronaldo, die nog tot medio 2021 onder contract staat in Bernabéu, Real vanwege de beschuldigingen deze zomer verlaten. Voorzitter Florentino Perez benadrukte maandag echter dat de club niet van plan is zijn sterspeler te laten gaan.

"Cristiano staat hier onder contract. Hij is speler van Real Madrid en blijft dat ook", zei de 70-jarige preses van de 'Koninklijke'.

Ronaldo zelf onthoudt zich vooralsnog van commentaar. Hij is momenteel met zijn land actief op de Confederations Cup in Rusland. Zondag begon Portugal het toernooi met een 2-2 gelijkspel tegen Mexico. Woensdag om 17.00 uur spelen Portugal en Ronaldo in Moskou de tweede groepswedstrijd tegen gastland Rusland.

Portugal speelt in slotfase gelijk tegen Mexico (2-2)
57
Portugal speelt in slotfase gelijk tegen Mexico (2-2)

Messi

Ronaldo is niet de eerste topspeler uit de Primera Division die onder vuur komt te liggen vanwege belastingfraude. Lionel Messi werd vorige maand veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat de Argentijn van Barcelona Messi tussen 2007 en 2009 voor 4,1 miljoen aan inkomstenbelasting ontdoken heeft. 

De 29-jarige Messi hoeft zijn straf echter niet uit te zitten. Celstraffen lager dan twee jaar zijn in Spanje namelijk voorwaardelijk voor personen zonder strafblad. Ook Messi's ploeggenoot Neymar werd aangeklaagd wegens belastingfraude.