DRESDEN - De kans op wiegendood, de plotselinge dood van baby's, neemt toe door relatief warme weersomstandigheden in de winter. Dat is gebleken uit een studie in het zuiden van Duitsland en Zwitserland, die de Universiteit van Zürich vrijdag heeft gepubliceerd.

Een onderzoek van twaalf jaar heeft aangetoond, dat 94 procent van de gevallen van wiegendood te maken had met verhoogde buitentemperaturen. Voor het onderzoek zijn 728 gevallen in de regio's Zürich en Freiburg tussen 1984 en 1995 onder de loep genomen.

In bijna alle gevallen was 's nachts de buitentemperatuur enkele uren voor het tijdstip van overlijden van de baby enige graden gestegen.

Volgens de wetenschappers is de oorzaak blijkbaar dat sommige baby's een snelle stijging van temperatuur niet kunnen verwerken en daardoor te warm worden. Actuele gevallen bevestigen dat.

In januari zijn zuigelingen in Dresden en Leipzig gestorven nadat 's nachts plotseling lenteachtige weersomstandigheden waren opgetreden. Bij de overleden kinderen werd een duidelijk verhoogde lichaamstemperatuur vastgesteld.