ZEIST - Bij het grootschalige tuberculose-onderzoek dat deze week in Zeist plaatsvond, is bij 360 mensen besmetting met de tbc-bacterie geconstateerd. Dat meldde de gemeente Zeist vrijdag.

In alle gevallen gaat het om een recente besmetting. Dat betekent niet dat deze mensen ook ziek zijn. "Zij hebben geen tbc en dus ook geen open tbc", stelt de gemeente. Een flink aantal mensen dat mogelijk ook besmet is, kwam niet opdagen om de resultaten van de testen af te halen.

Open tbc

Het grootse onderzoek begon maandag en werd ingesteld nadat was gebleken dat een medewerker van een lokale supermarkt een erg besmettelijke vorm van open tbc had. Mogelijk besmette hij een groot aantal klanten.

Het tbc-onderzoek in Zeist dat vrijdagavond om 19.30 werd afgerond, is de grootste in zijn soort dat ooit in Nederland is gehouden. De gemeente maakt het aantal mensen dat zich liet testen maandag bekend maar denkt dat dit er uiteindelijk ongeveer 22.000 zijn.

Afspraak

Met de 360 mensen die recentelijk besmet zijn met de tbc-bacterie is voor volgende week een afspraak gemaakt bij de Tuberculosebestrijding in Utrecht voor een vervolgonderzoek. Zij krijgen gedurende een half jaar medicatie. Uit nader onderzoek onder familieleden en vrienden wordt bekeken of er mogelijk sprake is van een andere besmettingsbron dan de medewerker van de supermarkt.