LONDEN - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, is vrijdag begonnen aan haar bezoek aan Europa. In Londen heeft ze de Britse premier Tony Blair en haar ambtgenoot Jack Straw ontmoet.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Het gaat om de eerste buitenlandse reis van Rice in haar nieuwe functie. Met Blair en Straw heeft ze onder meer gesproken over de toestand in het Midden-Oosten. Later in de week gaat ze zelf ook naar Israël en de Palestijnse gebieden. Ook het nucleaire programma van Iran en de angst dat Teheran een kernbom probeert te maken, stonden op de agenda.

Verenigde Staten

Rice verzekerde na afloop dat de Verenigde Staten "alle diplomatieke wegen willen bewandelen" over het Iraanse nucleaire programma. Een aanval op Iran "staat simpelweg op dit moment niet op de agenda, we hebben diplomatieke manieren om dit op te lossen."

Rice en haar gastheren maakten er een punt van hun vriendschappelijke banden nog eens te onderstrepen. De Verenigde Staten "hebben geen betere vriend en geen betere bondgenoot" dan Groot-Brittannië, zei Rice over de belangrijkste medestander van de VS bij de aanval op Irak.

Rice reist een aantal Europese hoofdsteden af. Vrijdag gaat ze naar Berlijn voor een gesprek met de Duitse kanselier Schröder. Later komen regeringsleiders in België, Luxemburg, Turkije, Italië en Polen aan de beurt.

In Europa wil ze onder meer de relatie verbeteren met landen die zich verzetten tegen het militair ingrijpen in Irak. Rice beëindigt haar rondreis met een toespraak in de Franse hoofdstad Parijs over de Amerikaans-Europese verhoudingen. Het bezoek komt nog geen drie weken voor de reis van de Amerikaanse president Bush naar Europa.