AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam wil de voormalige president van de Hells Angels in Amsterdam, Willem van B., alias Big Willem, als getuige horen in het proces tegen de van drie moorden verdachte Nomads uit Limburg. Dat maakte de rechtbank vrijdagochtend bekend, op de vierde dag van het monsterproces.

Uit kluisverklaringen van getuige A.D. blijkt dat de Hells Angels in Amsterdam opdracht hebben gegeven tot de liquidatie van drie Nomads in februari vorig jaar en dat in het bijzonder Willem van B. daar "wetenschap van heeft gehad", aldus de rechtbank. De rechtbank heeft daarom besloten hem daarover dinsdag te horen.

Openbaar Ministerie

De kluisverklaringen, het belangrijkste onderdeel van de verklaringen van D., zijn verstrekt aan de rechtbank, de advocaten en de rechter-commissaris. Het Openbaar Ministerie heeft de ongeveer 25 verklaringen gecensureerd, omdat de afspraak is dat alleen die gedeelten die gaan over de moorden, het cocaïnetransport van bijna driehonderd kilo en de vermeende gijzeling van D., bekend mogen worden in deze zaak. D. heeft ook over andere zaken verklaard, maar die onderdelen wil het OM buiten dit proces houden.

Coketransport

De rechter-commissaris gaat beoordelen of er op een correcte manier is gecensureerd en brengt daarover verslag uit aan de rechtbank. De overeenkomst die het landelijk parket van het Openbaar Ministerie heeft gesloten met getuige D. is donderdag ook verstrekt aan de rechtbank en de advocaten. Daaruit blijkt dat D. wordt verdacht van betrokkenheid bij het cokestransport, dat de achtergrond zou vormen van de moordpartij op de drie Nomads. Hun lichamen werden in februari 2004 in de Geleenbeek bij Echt gevonden. D. wordt ook verdacht van voorbereiding van een ander transport.

Kern van de overeenkomst is dat het OM 36 maanden celstraf zal eisen, in plaats van 54 maanden. Dat is eenderde vermindering van de straf, wat volgens de rechtbank een gebruikelijke korting is.