RIJSWIJK - Het kabinet is niet van plan het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) te erkennen als serieuze ziekte. Dat zegt minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vrijdag in Trouw.

Erkenning van de ziekte, ook wel bekend als ME, belemmert patiënten weer aan het werk te gaan, aldus de bewindsman. Vorige week adviseerde de Gezondheidsraad de ziekte wel te erkennen.

Het kabinet vindt de wetenschappelijke onderbouwing voor de ziekte echter onvoldoende. "Ik geloof zeker wel dat deze mensen iets hebben. Maar zolang er geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is van een ziekte, gaan we het niet erkennen", zegt Hoogervorst. Als de regering de ziekte zou erkennen, kunnen patiënten gemakkelijker aanspraak maken op een WAO-uitkering. Dit zou miljoenen kosten.

Vermoeidheid

In Nederland kampen naar schatting 35.000 mensen met chronische vermoeidheid. Ze hebben last van pijn in de spieren en gewrichten, uitputting, malaise en somberheid. Wetenschappers zijn het al jaren oneens over de oorzaken van de aandoening. Volgens sommigen is die psychisch, volgens anderen lichamelijk.

De Gezondheidsraad concludeerde vorige week dat het geen zin heeft om door te blijven steggelen over de oorzaak. De aandoening heeft grote gevolgen, maakt mensen ernstig ziek en moet dus worden erkend, vindt de raad.

Patiëntenvereniging

Een woordvoerder van de Patiëntenvereniging noemde het vrijdag op Radio 1 'verbijsterend' dat Hoogervorst het advies van de Gezondheidsraad naast zich neer legt. Ze noemde het een behoorlijke teleurstelling en wil dat de minister zich beter verdiept in het rapport.

Volgens Hoogervorst ligt er een groot taboe op psychische klachten en zijn patiënten daarom zo gebrand op erkenning van lichamelijke oorzaken van CVS. Hij denkt dat intensieve gedragstherapie de patiënten ook van hun klachten kan afhelpen.