MEPPEL - Zuivelonderneming Friesland Coberco haalt vanwege de staking in de melkfabrieken geen melk meer op bij 1150 van de 3500 aangesloten melkveehouders in het grootste deel van Friesland en Noordwest-Groningen.

Dat heeft een woordvoerder van Friesland Coberco dinsdag meegedeeld. Door het besluit blijft dagelijks 5,4 miljoen liter bij de boeren. Die moeten de melk uit de volle opslagtanks laten wegstromen in de mestputten.

De schade voor de melkveehouders beloopt daardoor zo'n 1,8 miljoen euro per dag. Het is nog onduidelijk of Friesland Coberco de melk vergoedt. De onderneming beraadt zich volgens de woordvoerder nog hierover.

Bij Friesland Coberco ligt het werk stil in minstens tien van de vestigingen. De vakbonden melden nieuwe stakingen in de locaties Leeuwarden, Lochem en Meppel en voorbereidingen voor zo'n actie in Beilen.

Bij zuivelbedrijf Campina zijn dinsdag pamflettenacties in Nijkerk en wordt een staking verwacht in de Tilburgse kaasfabriek van Campina.

Boze boeren protesteren

Tientallen boze boeren hebben zich dinsdag verzameld bij café Spoorzicht in Workum. Zij komen verhaal halen bij de stakers van de zuivelfabriek. De boeren zijn boos omdat door de staking in de zuivelindustrie geen melk meer wordt opgehaald. Om escalatie te voorkomen zijn politiemensen ingezet.

"Wij zijn de discussie met de boeren aangegaan", aldus stakingsleider D. Tjerkstra van de FNV. Om de boeren tegemoet te komen hebben de stakers een compromis proberen af te sluiten met de directie. "We hebben voorgesteld de melk te verpoeieren om zo bederf van melk te voorkomen. De directie heeft dit plan echter afgewezen", aldus Tjerkstra.

Volgens Tjerkstra hebben de boeren wel begrip voor de frustratie van de stakers, maar willen zij er niet de dupe van worden. De boeren staan nog bij het café. Tot nu toe is het voor de politie nog niet nodig geweest om in te grijpen.

/ECONOMIETweede dag staking melkfabrieken