ZEIST - De GG&GD Midden Nederland heeft tot en met donderdagavond bij 150 mensen in Zeist besmetting met tuberculose geconstateerd. Op basis van de eerste uitkomsten van een groot onderzoek gaat de dienst er vanuit dat mogelijk zeshonderd personen in de gemeente besmet zijn geraakt. Een woordvoerder benadrukt dat geen enkel geval van open tbc is ontdekt.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Van de 17.000 mensen die op maandag en dinsdag tijdens het grootste tbc-onderzoek ooit in Nederland een huidtest lieten doen, kwamen er donderdag 3000 terug om resultaten te laten aflezen. In 150 gevallen viel de mantouxtest positief uit. De mensen merken niets van de besmetting, maar worden wel behandeld met medicijnen.

Test

Bij de mantouxtest wordt een kleine hoeveelheid vloeistof in de huid van de linkeronderarm gespoten. Mensen die besmet zijn geraakt met tbc reageren op de prik. Op de huid ontstaat dan een soort muggenbult. Verpleegkundigen kunnen direct zien of sprake is van tbc.

Drieduizend mensen

Nog eens 3000 mensen die zijn geboren voor 1945 of in een land waar relatief veel tuberculose voorkomt, ondergaan in Zeist een röntgentest. De resultaten hiervan worden pas over een week of drie bekend.

Het grootse onderzoek begon maandag en werd ingesteld nadat was gebleken dat een medewerker van een lokale supermarkt een erg besmettelijke vorm van open tbd had en mogelijk een groot aantal klanten heeft besmet.