GEIRANGER - Meer dan 150 mensen zijn in het bergachtige gebied Geiranger in Noorwegen op zoek naar de 18-jarige Nederlandse Josephine Grubben. Zij wordt sinds donderdag vermist. Reddingswerkers hopen nog altijd de studente levend terug te vinden, zo meldde de interneteditie van de Noorse krant Aftenposten maandag.

Grubben, die in een hotel in Geiranger werkt, vertrok donderdagochtend voor een wandeling in de nabijgelegen bergen. Ze zou voor twee uur 's middags terug zijn omdat ze dan moest werken. Toen zij 's avonds laat nog niet terug was, heeft de hoteleigenaar haar als vermist opgegeven. Grubben was sinds 15 mei in Noorwegen in het kader van een uitwisselingsprogramma. Sinds 20 mei werkte zij in hotel Utsikten in Geiranger.

Aan de massale zoekactie doen talloze vrijwilligers, speciaal getrainde honden en helikopters mee. De vader, broer, zwager en vriend van de studente zijn vrijdag naar Noorwegen gevlogen om te helpen zoeken. Door het mooie weer van de afgelopen dagen is de hoop om Grubben levend terug te vinden nog niet vervlogen. Eerder werd al eens een vrouw na zes dagen levend in de bergen teruggevonden.

De lokale politie van het bij toeristen zeer populaire Geiranger kreeg in het weekeinde hulp van de speciale Noorse misdaadeenheid Kripos. Politiewoordvoerders benadrukken echter dat deze eenheid voornamelijk technische bijstand verleent. De politie gaat er niet vanuit dat Grubben het slachtoffer is geworden van een misdaad, hoewel in 1996 in dat gebied wel een jonge vrouw werd vermoord.

Verdwaald

Voorlopig denkt de politie dat Grubben is verdwaald in de bergen, dan wel onderweg een ongeluk heeft gehad. Het terrein is verraderlijk door de vele steile kliffen. Vorige maand kwam een Poolse toerist in Geiranger om het leven. Zijn lichaam werd gevonden tussen de stenen van een waterval.

/NIEUWSZoekactie naar 18-jarige Nederlandse in Noorwegen