UTRECHT - De thuisteelt van hennep in de gemeente Utrecht zorgt te vaak voor overlast, vinden acht Utrechtse organisaties. Ze ondertekenden donderdag een overeenkomst waarin ze afspreken hennepkwekers stevig aan te pakken.

Naast de gemeente Utrecht, zetten ook de politie, het Openbaar Ministerie, woningcorporaties, energiebedrijf Eneco, Belastingdienst en de uitkeringsinstanties UWV en SVB hun handtekening onder het contract.

Volgens de gemeente Utrecht is het de eerste keer dat in Nederland de thuisteelt in zo'n brede samenwerking wordt aangepakt. De reden daarvoor is het groeiende aantal thuiskwekers de afgelopen jaren. Vorig jaar werden in Utrecht 152 kwekerijen opgerold. De thuisteelt is niet alleen strafbaar, zeggen de partijen, maar zorgt ook voor stank en een groter brandgevaar in woonwijken.

De gemeente gaat de samenwerking coördineren, die vooral gericht is op het snel doorspelen van informatie aan elkaar. Op die manier kunnen hennepkwekers vaker en sneller worden aangepakt. Donderdag begint ook de campagne 'Stop Wiet-thuisteelt in Utrecht'.

Met de campagne informeren de partijen de stadsbewoners over de strengere straffen en het snellere ingrijpen. Zo zullen huurders, die betrapt worden met een wietplantage in huis, per direct uit hun huis worden gezet door de woningcorporaties. De uitkeringsinstanties zetten de uitkeringen meteen stop. Verder roepen de partijen in de campagne Utrechters op om wiet-thuisteelt in de buurt te melden aan politie en woningcorporaties.

Het aantal hennepkwekerijen nam, volgens het OM, de laatste jaren flink toe in Utrecht. Naar schatting waren in de afgelopen jaren tussen de zeshonderd en 2000 thuiskwekerijen in de stad. "Die zorgen voor gevaar en schade in woningen en voor spanningen in de wijk. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat er grote criminele organisaties achter de thuisteelt zitten. Door de voorkant aan te pakken, willen we die organisaties ontmoedigen, en waar mogelijk aanpakken", zei burgemeester A. Brouwer-Korf.