LONDEN - Een spiegel die laat zien hoe je er over vijf jaar uitziet. Dat hebben Franse wetenschappers ontworpen, zo berichtte het Britse wetenschapsblad New Scientist donderdag.

De spiegel bestaat uit een plat tv-scherm met een camera en een computer met gegevens over leeftijd, gewicht en eetgewoonten. Daarnaast is de computer gekoppeld aan camera's die her en der in huis staan opgesteld. Als echte 'bigbrothers' registreren ze nauwkeurig hoelang iemand voor de televisie hangt en wat hij snoept of drinkt.

De 'spiegel' laat via de camera zien hoe iemand er op dat moment uitziet. Met een druk op de knop laat de 'spiegel' vervolgens zien hoe die persoon er over vijf jaar uitziet. Hierbij worden alle gegevens gebruikt over de leefgewoontes, lichaamsbeweging en de hoeveelheid voedsel en drank die iemand tot zich neemt."Te veel alcohol? Verwacht vroeg rimpels en een vlekkerige huid", aldus het blad.

De 'spiegel' "kan vaststellen of je het grootste deel van de dag op de bank of op de hometrainer hebt gezeten en signaleert ook bezoeken aan de koelkast. De computer kan dan vragen wat je eet of drinkt. Hoe eerlijk je bent hangt natuurlijk van jezelf af", aldus de New Scientist.

Wetenschappers verwachten dat de 'spiegel' het gedrag van iemand kan veranderen als die eenmaal een blik in de toekomst heeft gezien. "Technologie kan heel overtuigend zijn", aldus directeur Martin Illsey van het Accenture Technology bij Nice.