WILNIS - Een groep van 23 gedupeerde bewoners in Wilnis stapt naar de rechter om de aansprakelijkheid van de dijkverschuiving alsnog bij het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) te leggen. Dat bevestigde hun advocaat Van Regteren Altena donderdag.

In de vroege ochtend van 26 augustus 2003 schoof 60 meter veendijk aan de Ringvaart in Wilnis het land in, waardoor honderden inwoners geëvacueerd moesten worden en hun huizen onder water zagen komen. De totale schade bedroeg 16 miljoen euro.

Onlangs concludeerde de onderzoekscommissie Houben dat op het moment niet de juiste kennis aanwezig was om de dijkverschuiving te voorkomen. Volgens de bewoners en hun advocaat was de juiste kennis wel in huis. "Het Hoogheemraadschap was wel degelijk op de hoogte van de dijk is opgebouwd uit veen en afval", zegt Van Regteren Altena.

"De rest van het gewicht wordt dan gevormd door water. Bij droogte wordt de dijk dan te licht. Bovendien was het niet de eerste dijkverschuiving. Het Hoogheemraadschap is regelmatig gewaarschuwd en heeft onvoldoende opgetreden."

De dagvaarding voor de civiele procedure is bijna klaar en gaat ergens deze maand de deur uit.

Ook de gemeente De Ronde Venen, waarvan Wilnis deel uitmaakt, heeft een claim liggen tegen het Hoogheemraadschap. De gemeente kijkt nu met haar advocaat opnieuw naar deze claim om zo breed mogelijk de schadekosten te kunnen verhalen. Daar wordt waarschijnlijk ook de Provincie Utrecht voor aangesproken. In maart moet die claim rond zijn.

Het Hoogheemraadscap maakt zich geen zorgen over de juridische stappen de bewoners. "Er ligt een onafhankelijk rapport op tafel, waaruit blijkt dat wij geen enkele fouten hebben gemaakt", aldus een woordvoerder.

Bekijk video:
Modem/ Breedband