DEN HAAG - Justitie mag de vier Rijswijkers die zij verdenkt van het gooien van een stuk stoeptegel vanaf een viaduct boven de A4, de komende negentig dagen vasthouden. Dat bepaalde de raadkamer van de rechtbank in Den Haag woensdag.

Twee van de vier mannen zouden op 9 januari elk een stuk steen naar beneden hebben laten vallen, waardoor een 30-jarige Udense automobiliste zodanig gewond raakte dat ze later overleed.

Voorarrest

Sinds 1 januari bestaat de mogelijkheid om verdachten in één keer voor negentig dagen gevangen te houden. Tot die datum gold deze fase van het voorarrest voor dertig dagen, met twee mogelijkheden tot verlenging van die periode. De raadkamer van de rechtbank moest deze verlenging toetsen.

De advocaat van een van de verdachten, A. Westendorp, noemde het woensdag "niet ongebruikelijk bij dit soort schokkende delicten" dat de raadkamer koos voor de lange periode van gevangenhouding.

Nieuwe beoordeling

De raadsman stelt dat de vier niet per definitie allemaal zo lang in het huis van bewaring moeten blijven: er kunnen zich mogelijkheden voordoen waarvoor toch weer een toetsing door de raadkamer nodig is.

"Als bijvoorbeeld uit het onderzoek blijkt dat een van de mannen het niet heeft gedaan, kan een advocaat naar de raadkamer stappen voor een nieuwe beoordeling." Justitie maakte volgens Westendorp duidelijk nog druk doende te zijn met het technisch onderzoek.