HILVERSUM - Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken wil dat Indonesië eindelijk eens begint met de rechtszaak tegen de verdachten van de moord op de Nederlandse journalist Sander Thoenes. Volgens de minister ligt alles nu op tafel om de zaak aan het Oost-Timor Tribunaal voor te leggen. ,,Ik vind dat het tot een berechting moet komen'', zei hij maandag in het tv-actualiteitenprogramma 2Vandaag.

Van Aartsen heeft dinsdag een ontmoeting met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Wirajuda. Die is dan op bezoek in Nederland. Volgens de minister zal het vastgelopen onderzoek naar de moord op Thoenes hoog op de agenda staan. ,,Ik wil nu zo langzamerhand wel eens weten van de Indonesische regering wat ze nu echt tegenhoudt.''

Thoenes, correspondent in Indonesië voor het Britse dagblad Financial Times en het Nederlandse weekblad Vrij Nederland, werd in september 1999 vermoord in de Oost-Timorese hoofdstad Dili.

De Oost-Timorese bevolking had kort daarvoor massaal voor onafhankelijkheid en afscheiding van Indonesië gestemd in een referendum onder auspiciën van de Verenigde Naties. In reactie op de uitslag pleegden pro-Indonesische milities en legereenheden op grote schaal geweld.

/NIEUWS'Onderzoek in moordzaak-Thoenes afgesloten'