AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag straffen van vijf en vier jaar opgelegd aan respectievelijk vader J. en zoon H. van V., wegens het met een pistool schieten op vijf Marokkaanse jongens op de Brink in Muiderberg. De schietpartij deed zich op 3 april voor. Drie jongens raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Tegen de vader was tien jaar cel geëist en tegen de zoon acht. Anders dan de officier van justitie, acht de rechtbank meervoudige poging tot moord niet bewezen. De rechtbank kwam uit op een bewezenverklaring van meervoudige poging tot doodslag. Daarom vielen de straffen aanzienlijk lager uit. Officier van justitie M. Hollander beraadt zich nog, maar volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie is de kans "erg groot" dat de officier in hoger beroep gaat.

Dreigende confrontaties

Dat vader en zoon Van V. een vooropgezet plan hadden om een poging te doen de slachtoffers te doden vond de rechtbank niet bewezen. Aan de schietpartij waren dreigende confrontaties voorafgegaan tussen de groep Marokkanen, afkomstig uit Naarden-Bussum, en een groep rechts-extremistische jongeren uit Muiderberg.

Vader Van V. heeft zijn zoon vlak voor de confrontatie op 3 april van het wapen voorzien. Daarbij heeft hij zijn zoon de werking van het wapen uitgelegd en is hij op de bewuste avond meegegaan naar de Brink en is hij getuige geweest van de schietpartij. Vader Van V. had het vuurwapen betrokken van een buurman, die hiervoor zes maanden cel heeft gekregen.

Dominante vader

Gebleken is dat zoon Van V. (19) onder grote druk van zijn zeer dominante vader (48) heeft gehandeld. Volgens advocaat G. Spong vormde die situatie reden zoon Van V. te ontslaan van rechtsvervolging, maar de rechtbank deelde die mening niet. De jongeman was volgens het vonnis in staat om zelfstandig te beslissen. Vader Van V. was een dag voor de schietpartij woest op zijn zoon geworden, omdat deze zich door het groepje Marokkanen had laten bedreigen zonder iets terug te doen.

Omdat de volgende dag een hernieuwd treffen tussen de twee groepen jongeren in de lucht hing, zorgde vader Van V. voor een vuurwapen. Volgens de rechtbank heeft de man een "sturende en organiserende rol" gespeeld en "op het gemoed van zijn zoon gewerkt".

Israël

Op de avond van 3 april is zoon Van V. nagenoeg direct gaan schieten toen het groepje Marokkanen op de Brink arriveerde. Nadat hij er drie had neergeschoten, koos hij het hazenpad. Met hulp van zijn vader is hij naar Israël gevlucht, waar hij op 20 april werd gearresteerd, om vervolgens te worden uitgeleverd. De schietpartij leidde tot grote onrust, tot ver buiten de dorpsgrenzen van Muiderberg.

De rechtbank kende de vijf beschoten jongens in totaal een schadevergoeding van circa 50.000 euro toe.