RAMALLAH - De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de uitnodiging voor een ontmoeting met de Israëlische premier Ariel Sharon aanvaard. Dat heeft een naaste medewerker van Abbas woensdag in Ramallah gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Sharon heeft ook ingestemd met de ontmoeting met Abbas op 8 februari in het toeristenoord Sharm al-Sheikh in de Sinaï. "Premier Sharon heeft de uitnodiging aanvaard", aldus een regeringsverklaring woensdag.

Mubarak

De uitnodiging voor een gesprek tussen de twee leiders komt van de Egyptische president Mubarak. De president treedt dinsdag op als gastheer tijdens het overleg tussen Abbas en Sharon. Als de twee elkaar ontmoeten, is het de eerste Israëlisch-Palestijnse top na vier jaar van geweld.

Vooruitgang

Medewerkers van Sharon zeiden dat de ontmoeting mogelijk is als gevolg van de vooruitgang die wordt geboekt in onderhandelingen over de veiligheid voor de joodse staat en voor de bezette Palestijnse gebieden. Sharon heeft een ontmoeting met Abbas' voorganger, de vorig jaar overleden Yasser Arafat, jarenlang geboycot. Sharon noemde Arafat een obstakel op de weg naar vrede. Sinds Abbas de nieuwe president is van de Palestijnen heeft het vredesoverleg een nieuwe impuls gekregen.

Palestijnse staat

Zowel Sharon als Abbas zeiden een "historische gelegenheid" te bespeuren om vooruitgang te boeken in het vredesproces. Beide regeringsleiders zeiden dat zij nog steeds voorstander zijn van het plan voor de creatie van een Palestijnse staat naast Israël. De twee hebben elkaar al herhaaldelijk ontmoet toen Abbas nog premier was van de Palestijnse Autoriteit.