ROTTERDAM - De 20-jarige Amsterdammer die in november is aangehouden wegens bedreiging van het Tweede-Kamerlid Geert Wilders, moet volgende week vrijdag voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van "bedreiging met een terroristisch misdrijf". Ook wordt hem opruiïng op internet tegen Wilders en VVD-Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali ten laste gelegd.

Aanleiding voor zijn aanhouding was een bericht dat op 10 oktober in een MSN-groep op internet werd geplaatst. In het bericht zat een verwijzing naar een videofilm waarin de makers ertoe oproepen Wilders te straffen voor zijn uitlatingen over de islam. Een begeleidende tekst luidde: "De straf is onthoofding en de beloning voor deze daad is het paradijs".

Het landelijk parket hield in november nog twee andere mannen aan in verband met deze zaak, nog een 20-jarige Amsterdammer en een 23-jarige man uit Bergen op Zoom. Van de eerste is niet gebleken dat hij iets met de bedreiging van Wilders te maken had. Bij de aanhoudingen legde de recherche beslag op computers, documenten, videobanden, mobiele telefoons en pamfletten met onder andere de tekst 'dood aan de ongelovigen'.