WASHINGTON - Bij een ontvoerde Amerikaanse soldaat in Irak gaat het hoogstwaarschijnlijk om een speelgoedpop. Volgens de fabrikant van de pop vertoont de militair een frappante gelijkenis met zijn donkerkleurige actiefiguur Cody, die is gebaseerd op de speciale Amerikaanse troepen in Irak.

Fabrikant Dragon Models analyseerde een afbeelding van de militair op een islamitische website. De website werd de afgelopen maanden gebruikt door de topterrorist al-Zarqawi, de leider van het al-Qaeda-netwerk in Irak.

De foto ging vergezeld van een boodschap, waarin Iraakse extremisten claimen de soldaat John Adam te hebben ontvoerd. Zij dreigen hem te doden. Volgens internetters gaat het om bedrog. Zij wijzen op het uitdrukkingsloze gezicht en de stijve houding.

Geen vermissing

De Amerikaanse autoriteiten zagen zich al gedwongen te verklaren dat er in Irak geen Amerikaanse soldaat wordt vermist. De 'ontvoerde militair' zit op de grond. Hij houdt zijn handen op zijn rug. Tegen de wand hangt een doek met teksten, vergelijkbaar met de spandoeken met Arabische teksten in video's van ontvoeringen en executies. Een machinegeweer is op het hoofd van de soldaat gericht.

Tijdens de Irak-oorlog plaatste een Amerikaan beelden op internet van wat zijn eigen onthoofding moest voorstellen. De video werd in veel landen uitgezonden. De Amerikaan stelde dat hij met de vervalsing de macht van het internet wilde aankaarten.