DEN HAAG - Drie Tweede-Kamerleden van de Lijst Pim Fortuyn (LPF), onder wie Janssen van Raay, gaan dinsdag de werkkamers opeisen van PvdA'ers die na de verkiezingen hun biezen hebben moeten pakken.

De fractie vindt het niet aanvaardbaar dat de leden nog steeds geen eigen stek hebben. "We zitten in één hok bijeen gestopt door elkaar heen te praten, terwijl we de formatie moeten voorbereiden", aldus fractiesecretaris Eerdmans.

Complex

Hij heeft maandag verontwaardigd een brief gestuurd aan de directeur Bedrijfsvoering H. Bakker van de Tweede Kamer. Eerdmans erkent wel dat de verhuizing, waarbij de LPF-fractie de PvdA 'verdrijft' uit het oude ministerie van Koloniën, complex is.

Tot 24 juni, als de verhuizing begint, krijgt de LPF ongeveer tien kamers ter beschikking voor noodgevallen, maar daar moet de fractie later weer uit. "Het lijkt er sterk op, dat oude Kamerleden zonder kiezersmandaat in dit gebouw meer rechten hebben dan nieuwe Kamerleden met kiezersmandaat", verwijst Eerdmans naar de weggestemde sociaal-democraten, die volgens hem "op joviale wijze uitgeleide worden gedaan".

Noodoplossing

Janssen van Raay neemt geen genoegen met de noodoplossing. "Ik heb lang geduld gehad, maar dat is nu op", aldus de tweede ondervoorzitter van de Kamer maandag. "Ik ga er dinsdag mijn neus laten zien en zal de PvdA'ers vragen: 'wat doen jullie hier op mijn kamer?' Misschien ga ik er wel gewoon zitten."

Eerdmans benadrukt dat de actie van zijn fractiegenoten een ludiek karakter krijgt. "We gaan geen stennis lopen trappen en we zullen niet tot geweld overgaan, maar zoals er met onze fractie wordt omgegaan is wel een slecht begin."