AMSTERDAM - De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam krijgt 1,5 miljoen euro van het ministerie van Onderwijs voor een opleiding voor imams. Zo'n Nederlandse opleiding is volgens de overheid nodig, omdat veel van de huidige imams niet zoveel voeling hebben met de Nederlandse samenleving.

Decaan prof. dr. M. Brinkman van de Theologische Faculteit van de VU bevestigde dinsdag dat zijn universiteit de opleiding krijgt. De VU hoopt er op 1 september mee te beginnen en ziet de opleiding als een uitbreiding van de bestaande opleiding voor geestelijk verzorgers in instellingen zoals ziekenhuizen.

Subsidie

Onderwijs bedoelt het geld als een startsubsidie voor de komende zes jaar. De universiteit van Groningen en de universiteit voor Humanistiek krijgen volgens een woordvoerder van het departement geen subsidie, omdat staatssecretaris Rutte de plannen van deze universiteiten kwalitatief niet voldoende vond. "De Universiteit van Leiden had wel een goed plan, alleen sluit het niet aan bij het kabinetsbeleid. Leiden richt zich in haar plan op Turkse studenten van buiten Nederland", liet de woordvoerder weten.

Oproep

Rutte riep een aantal weken geleden de universiteiten op plannen in te dienen om wetenschappelijke islamitische opleidingen te ontwikkelen. "De VU heeft veel ervaring met islam-onderwijs en goede contacten met de moslimwereld en heeft volgens Rutte een degelijk plan ingediend", aldus de zegsman van het departement.

Naast een wetenschappelijke islamopleiding gaat, in samenwerking met het ministerie van Vreemdelingenzaken en Integratie, binnenkort een tweede subsidieregeling lopen, aldus het ministerie. Ook andere onderwijsinstellingen dan universiteiten en andere organisaties, zoals moslimorganisaties, kunnen meedingen.