MADRID - De Spaanse premier Zapatero is bereid om over meer autonomie voor de Basken te praten. "Dat is iets waar we samen over moeten beslissen", zei de sociaal-democratische premier, kort nadat de Baskische regeringsleider Juan José Ibarretxe dinsdag voor het Spaanse parlement zijn plan voor 'een met Spanje vrij geassocieerde Baskische gemeenschap' aan het Spaanse parlement had gepresenteerd.

Ibarretxe begon en eindigde zijn betoog in het Baskisch. Hij benadrukte dat de Basken het recht hebben om zelf over hun toekomst te beslissen en dat hij ze daarom zal raadplegen, meldde het persbureau Europapress. Hij betichtte Zapatero en oppositieleider Mariano Rajoy van de centrumrechtse Volkspartij (PP) van het sluiten van een pact waarin over de toekomst "van alle Basken" is beslist. Volgens Ibarretxe willen Rajoy en Zapatero niet in het openbaar zeggen welke toekomst ze met Baskenland voor ogen hebben.

Samen beslissen

Zapatero verwees het plan van Ibarretxe naar de prullenmand. De premier liet weten dat Basken en Spanjaarden gezamenlijk leven en dus ook samen moeten beslissen. Zapatero stelde dat hij zich "als democraat en president van allen" keert tegen een plan dat niet van iedereen is.

Hij zag wel ruimte voor een compromis. Hij stelde dat het mogelijk moet zijn om meer autonomie voor de Basken te verkrijgen en om te bouwen aan de identiteit van de Basken.

Gelijkheid

Ibarretxes voorstel voor een associatie met Spanje is bijzonder omdat het uitgaat van de gelijkheid van de twee partijen, de Spaanse Staat en de Baskische gemeenschap. Dat zou volgens critici feitelijk leiden tot de vorming van twee staten die straks vrijwel permanent met elkaar moeten onderhandelen over elke stap die ze willen zetten.