AMSTERDAM - Lodewijk de Waal vertrekt in mei als voorzitter van de FNV. Dat heeft hij dinsdag zelf bekendgemaakt in het hoofdkantoor van de vakcentrale in Amsterdam. De aankondiging kwam nauwelijks als een verrassing, want de geruchten in de media over het aanstaande vertrek van De Waal waren de afgelopen weken al hardnekkig.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Agnes Jongerius, de huidige vice-voorzitter van de FNV, volgt naar alle waarschijnlijkheid De Waal op. Tijdens een vergadering in het hoofdkantoor van de FNV bleek dinsdag dat de zestien FNV-bonden haar kandidatuur unaniem steunen.

Congres

Het is uiteindelijk het congres dat in mei beslist wie de nieuwe voorzitter en de andere drie leden van het hoofdbestuur worden. Alle bonden kunnen tot 12 april kandidaten aanmelden voor de vacature die door het vertrek van De Waal is ontstaan.

De Waal zei al meer dan een jaar geleden te hebben besloten dat hij zich niet voor een derde termijn verkiesbaar zou stellen. "Na twaalf jaar bestuur, waarvan acht jaar als voorzitter, wordt het tijd dat ik plaatsmaak voor iemand anders", zei hij dinsdag. Hij gaat weg "voordat de sleet erop komt". De Waal weet nog niet wat hij gaat doen.

'Geen verrader'

In TweeVandaag zei hij dinsdagavond: "Graag zou ik een overstap maken waarvan mijn leden zeggen: dat doet-ie netjes. Dat is geen verrader, die houdt zijn principes hoog. Dat is heel moeilijk als je minister van Sociale Zaken wordt. Die overstap zult u mij dan ook nooit zien maken. U zult mij ook niet in de raad van bestuur van een beursgenoteerde onderneming zien."

De vakbondsman sprak vol lof over zijn beoogde opvolger. "Wij zijn het er met zijn allen over eens dat Agnes een goede, zeer geschikte en waardevolle voorzitter zal zijn. Agnes is een kei, dus waarom zou je nog verder zoeken naar kiezelstenen?", aldus De Waal.

Emancipatiebeweging

Jongerius vindt het "ongelooflijk" dat zij straks het stokje mag overnemen. Zij noemde de FNV "voor alles een emancipatiebeweging. Wij zijn dat al honderd jaar en praten er niet alleen over, maar doen er ook iets mee."

Minister De Geus van Sociale Zaken ziet de benoeming van Jongerius op zich al als een vorm van emancipatie. "Het is goed nieuws dat een vrouw aan de top van de grootste vakcentrale komt. Jongerius is een inhoudelijke vakvrouw die zal kijken naar de inhoudelijke vernieuwing van de vakcentrale."

"Ik verwacht dat zij de lijn van De Waal zal doorzetten maar we zullen echt nog wel eens de degens kruisen." De Geus zei goed te hebben samengewerkt met De Waal gezien de drie sociale akkoorden die zij samen hebben gesloten.

Zalm

Minister Zalm van Financiën zegt goede herinneringen te hebben aan De Waal bij de onderhandelingen over een sociaal akkoord tussen werkgevers, vakbeweging en overheid. Hij verwacht dat ook met de "beoogd opvolgster" goede onderhandelingen mogelijk zullen zijn. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland hebben er alle vertrouwen in dat zij met Jongerius kunnen samenwerken.

"Intelligent, vasthoudend en soms emotioneel" zo omschrijft VNO-NCW haar. MKB spreekt van een "waardige opvolger" van De Waal. "Wij hebben haar meegemaakt als een zeer kundige onderhandelaar", aldus MKB-voorzitter Hermans.

Kritiek

Het afgelopen weekeinde uitten FNV Bondgenoten en FNV Kiem nog kritiek op de procedure bij de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Het was geen kritiek op de persoon van Jongerius, benadrukten zij. Wel pleitten de twee bonden voor een open, transparante procedure en een heldere profielschets. FNV Kiem zei dinsdag dat er goede stappen zijn gezet naar een opener procedure. Zo komen er vóór het congres van 24 en 25 mei profielschetsen voor de bestuursleden.