LE HAVRE - Een 42-jarige antiekhandelaar uit Maastricht, Simon V., riskeert zeven jaar Franse cel voor medeplichtigeheid aan roof en inbraak in tenminste 28 kerken in Noord-Frankrijk. Zijn proces begint woensdag in de Franse havenstad Le Havre.

De Franse justitie stelt dat V. in 2000 opdracht gaf voor kerkroven, waarvan hij de buit verkocht via zijn winkel in Maastricht. De man ontkent alles en zegt alleen 'kennissen' gevraagd te hebben na te gaan wat een pastoor misschien kwijt wilde.

Een van die kennissen, A.K., is in april 2004 in Frankrijk al veroordeeld tot vijf jaar. K. werd in 2001 op heterdaad betrapt bij een inbraak in een kasteel in België en vervolgens uitgeleverd aan Frankrijk.

K. heeft V. aangegeven bij de Franse justitie als opdrachtgever. De antiekhandelaar zegt K. en diens familie te mijden "als de pest wegens hun asociale achtergrond". Niettemin heeft hij zaken met hen gedaan.

De zaak kwam aan het rollen toen de Franse politie de lijst vond van een gestolen schilderij op de antiekbeurs van het Louvre in Parijs. De Belgische antiquair die het object verkocht, heeft alle rekeningen en omstreden objecten overgedragen aan justitie. Die wezen V. aan als de boosdoener.

V. verdween ondertussen richting Senegal, maar kwam in 2004 terug naar Nederland. In mei leverde Justitie hem uit aan Frankrijk. V. wordt in Frankrijk verdacht van veel meer kerkroven, maar kan daarvoor wegens verjaring niet worden vervolgd. Als dat wel het geval was geweest, had hij volgens de procureur in Le Havre vijftien jaar geriskeerd.

Elf Franse burgemeesters hebben inmiddels een verzoek om schadevergoeding ingediend. Veel kans hebben ze niet, want wat er nog van de buit over was, is volgens advocaat De Jongh-Dunand teruggegeven.