AMSTERDAM - De Amsterdam Arena vormt op 6 april het decor voor een grootscheepse crisisoefening, getiteld Bonfire. Het voetbalstadion, dat op dat moment bomvol mensen zit, is het doelwit van een terreuraanslag. Dat liet het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de oefening samen met de gemeente Amsterdam organiseert, dinsdag weten.

De regering en de bestuurders van Amsterdam nemen deel aan de oefening. Zij beslissen over de aanpak van de ramp en sturen de hulpdiensten aan. Over het precieze scenario van de terreuraanslag willen de organisatoren nog niets kwijt.

Hulpverleners

In totaal doen ongeveer 2000 bestuurders uit Den Haag en Amsterdam en de provincie Noord-Holland, hulpverleners en medewerkers van beveiligings-, inlichtingen- en communicatiediensten aan de oefening mee. Daar bovenop komen nog eens duizenden mensen die de rol van slachtoffer aannemen in het publiek. Het grote aantal deelnemers aan de oefening is uniek. Nooit eerder werkten hierbij zoveel instanties, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau, samen.

Hoewel de oefening beslag legt op de capaciteit van de hulpverleningsdiensten, blijft een normale inzet gewaarborgd. Bij grote calamiteiten kan de oefening worden afgeblazen, liet het ministerie weten.

Overlast

Omwonenden, bedrijven en publiek ondervinden vermoedelijk overlast van de oefening, omdat het gebied rond de Arena dichtgaat. Alle woningen en bedrijven in de buurt blijven zo goed mogelijk bereikbaar. De organisatoren willen van tevoren zoveel mogelijk mensen en organisaties op de hoogte brengen, zodat niemand ongerust raakt door de massaal opgezette oefening.

Telefoonnummer

De gemeente Amsterdam heeft verder een speciaal telefoonnummer beschikbaar gesteld waar mensen informatie kunnen krijgen (020-6241111). Ook is er een speciale website (www.oefeningbonfire.nl) opgezet.

Het idee voor de oefening kwam na de aanslagen op 11 maart vorig jaar in Madrid. Die ramp onderstreepte maar weer eens het besef dat zogeheten 'soft targets', plaatsen waar veel mensen bijeen zijn zoals treinstations, grote winkelcentra of grote publieksevenementen, een groot risico voor terreur vormen. Buiten de reguliere veiligheidsvoorzieningen bestaan hiervoor nog geen speciale maatregelen.