ZEIST - Op de tweede dag van het tbc-onderzoek in Zeist staan dinsdag opnieuw rijen wachtenden klaar. Iets voor 11.00 uur waren al honderden mensen komen opdagen om in een sporthal de zogenoemde mantouxtest te ondergaan. Het gaat om het grootste tbc-onderzoek ooit in Nederland.

Volgens een woordvoerster van de gemeente bedraagt de wachttijd ongeveer 45 minuten. Maandag hebben 8500 mensen zich laten testen op besmetting met open tuberculose. De gemeente verwacht ongeveer dit aantal ook op dinsdag.

Enkele weken geleden werd bekend dat een medewerker van een supermarkt in de gemeente een erg besmettelijk vorm van open tbc had en mogelijk een groot aantal klanten heeft besmet. Bij zijn directe familie is iedereen besmet geraakt.

Er worden twee typen onderzoek verricht, de huidtest (mantoux) en een röntgenfoto van de longen. De meeste mensen komen in aanmerking voor een mantouxtest. Bij deze test wordt in de huid aan de buitenzijde van de linkeronderarm een kleine hoeveelheid vloeistof gespoten. Op donderdag en vrijdag moeten de geteste personen terugkomen om te laten bekijken wat het resultaat van de huidtest is.

Bij personen die zijn geboren voor 1945, vindt niet de mantouxtest plaats maar wordt direct een röntgenfoto genomen, net als bij mensen die geboren zijn in een land waar relatief veel tuberculose voorkomt. Hetzelfde geldt voor personen die al eerder positief reageerde bij een mantouxtest.

Tuberculosestichtingen uit het hele land helpen de GG&GD Midden Nederland bij het onderzoek. Mensen die getest willen worden, kunnen van 10.00 tot 20.00 uur terecht bij de sporthal. Op 11 februari maakt de gemeente Zeist de voorlopige uitslag van het onderzoek bekend.