BEST - De bende die maandag door de politie in Best is aangehouden, bestaat grotendeels uit leden van de zigeunerfamilie Moro. Hun raadsman mr. B. Tieman heeft dit dinsdag bevestigd. Vier jaar geleden vroeg de Verenigde Staten nog om de uitlevering van vijf familieleden. Ze zouden in de VS een groot aantal diefstallen hebben gepleegd. In september 2003 is dat verzoek ingetrokken. Sindsdien woont een groot deel van de familie in Best.

De politie hield daar maandag negen verdachten aan, mannen en vrouwen, in leeftijd variërend van 19 tot 55 jaar. Ze worden verdacht van een grote reeks diefstallen in woningen en bedrijven in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Ook zouden ze zich hebben schuldig gemaakt aan fraude met creditcards. De buit is vele tonnen waard, aldus de politie.

Huiszoekingen

Tijdens huiszoekingen in Best en Deventer heeft de politie grote sommen geld in beslag genomen alsmede sieraden, allerlei andere goederen, enkele auto's en drie vuurwapens. Aan de zaak werken 75 rechercheurs uit zes politieregio's.

De statenloze zigeuners verzetten zich destijds tegen de uitlevering omdat de familieleden dan vermoedelijk voor altijd van elkaar zouden worden gescheiden. In afwachting van hun mogelijke uitwijzing hebben de betrokkenen in Nederland 28 maanden vastgezeten.

De maandag aangehouden verdachten zijn ingesloten op verschillende plaatsen in Zuid-Nederland. Sommigen hebben aparte advocaten toegewezen gekregen, aldus Tieman. De raasman was er dinsdagmorgen zelf nog niet in geslaagd iemand van de familie te spreken. "Het lijkt erop dat ze nu worden verdacht van dezelfde soort feiten als destijds bij de uitlevering", aldus Tieman.

Bulgarije

De familie bestaat uit tientallen leden, waaronder veel kinderen. De groep komt oorspronkelijk uit Bulgarije, maar heeft in een groot aantal landen gewoond. Daarna is de familie, volgens eigen zeggen met financiële steun van andere zigeuners, neergestreken in een kapitaal pand in Best.