VOORBURG - Duitsers laten Nederland steeds vaker links liggen als vakantieland. Vorig jaar is het aantal oosterburen dat ons land voor een vakantie bezocht met bijna 8 procent gedaald tot 2,7 miljoen. Een jaar eerder kozen ook al aardig wat Duitsers (- 5,3 procent) voor een andere vakantiebestemming.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de daling een trend. "Naast de bijzondere omstandigheden van 2001, zoals de mond- en klauwzeercrisis en de aanslagen van 11 september, is ook sprake van een meer structurele verandering", concludeert het CBS maandag uit onderzoek naar het toerisme in eigen land vorig jaar.

In totaal brachten vorig jaar 25,2 miljoen Nederlandse en buitenlandse gasten hun vakantie in Nederland door. Dat is 2,7 procent minder dan in 2000. Zowel de aanslagen in de Verenigde Staten als de mond- en klauwzeercrisis (MKZ) heeft volgens het CBS duidelijk sporen nagelaten.

Aziaten

Na de aanslagen lieten vooral de Aziaten en Amerikanen het afweten, bij hen vielen de bezoekersaantallen met zo'n 20 procent terug. Nederlanders lieten zich begin 2001 even afschrikken door de MKZ-crisis. Na 11 september zochten zij juist meer plekjes in eigen land op voor hun vakantie. Met 15,7 miljoen zijn Nederlanders veruit de grootste groep vakantiegangers in eigen land.

Volgens het CBS zijn de totaal 25,2 miljoen gasten, onder wie ook zakelijke bezoekers, met z'n allen 80,5 miljoen nachten in Nederland verbleven. Dat is 2,5 procent minder dan een jaar eerder.

Minder overnachtingen

Het aantal overnachtingen is voornamelijk in hotels gedaald, met ruim één miljoen tot 28,6 miljoen. Het huren van een huisje en overnachtingen op een camping of groepsaccommodatie is in 2001 minder afgenomen.

Het CBS telt het verblijf op plaatsen als een eigen huis of eigen boot en bij familie of vrienden niet mee. Deze gegevens neemt Toerisme Recreatie Nederland (TRN) wel mee.

Daardoor publiceerde deze overkoepelende organisatie eerder dit jaar andere cijfers. Zo zouden volgens TRN vorig jaar 31,9 miljoen Nederlanders vakantie in eigen land hebben gevierd.

"Wij doen onderzoek onder hoteliers en campinghouders en gaan uit van de toeristische industrie. TRN gaat uit van de vakantieganger en telt ook een verblijf bij oma mee als vakantie", verklaarde onderzoeker V. van Polanen Petel.