Ook Niger verbreekt diplomatieke verhouding met Qatar

Niger is het laatste land in een reeks staten die de diplomatieke banden met Qatar hebben verbroken. Het Afrikaanse land roept de ambassadeur terug.

Het land heeft die beslissing genomen in navolging van de diplomatieke stappen die werden ondernomen door een aantal Arabische staten. Saudi-Arabië, Egypte, Bahrein, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten en Libië maakten op 5 juni bekend de diplomatieke banden met Qatar te verbreken.

Zij zeggen dat het land terroristische groeperingen ondersteunt en zo de stabiliteit van de regio ondermijnt. Niger wil de Arabische staten steunen.

Meerdere Afrikaanse landen hebben hun steun verklaard voor de diplomatieke acties van de Golfstaten, die Qatar beschuldigen van het steunen van terrorisme.

Zo heeft Mauritanië, dat ook lid is van de Arabische Liga, op dinsdag de diplomatieke banden verbroken. Senegal noemt zichzelf een "actieve supporter" van de Golfstaten en heeft aangekondigd dat het de ambassadeur aan Qatar zal terugroepen.

Mali, waar de meerderheid van de populatie moslim is, wil geen partij kiezen in de diplomatieke rel. De Afrikaanse republiek roept in een verklaring alle betrokken landen op "de dialoog te zoeken om dit dispuut tussen geloofsbroeders op te lossen".

Lees meer over:
Tip de redactie