Verkiezingstribunaal stemt tegen afzetten Braziliaanse president Temer

Het Electorale Hof van Brazilië heeft vrijdag (lokale tijd) besloten dat president Michel Temer niet wordt afgezet. Temer is in opspraak gekomen door zijn mogelijke betrokkenheid bij een groot corruptieschandaal.

Het tribunaal stemde over de vraag of de herverkiezing van Temer tot het nationale parlement in 2014 ongeldig moest worden verklaard. Vier van de zeven rechters stemden tegen en drie voor, meldt AP.

De zaak was aangespannen door een van de rechters van het tribunaal, Herman Benjamin, die verklaarde dat de verkiezingen in 2014 werden ondermijnd door ongeregistreerde donaties en smeergeldbetalingen door grote Braziliaanse bedrijven. "Dat is genoeg om het verkiezingsmandaat ongeldig te verklaren", aldus Benjamin.

Na een lange zitting bracht de voorzitter van het Electorale Hof, Gilmar Mendes, de beslissende stem uit. Hij roep op tot kalmte en stabiliteit in een tijd van nationale onrust. "Je kunt de president van de republiek niet elk uur inwisselen. Er is sprake van ernstige bewezen feiten, maar die zijn niet genoeg om het mandaat ongeldig te verklaren", zei hij. 

Een woordvoerder van Temer omschreef de uitspraak na afloop als "een teken dat de nationale instellingen het soepele functioneren van de Braziliaanse democratie blijven garanderen".

De centrum-rechtse Temer werd president nadat zijn linkse voorganger Dilma Rousseff vorig jaar werd afgezet, omdat ze had gesjoemeld met federale budgetten. 

Schandalen

Brazilië wordt geteisterd door een zware economische recessie en een enorm corruptieschandaal rond de banden tussen de politiek en het bedrijfsleven. Een derde van de ministers in het kabinet van Temer en een groot deel van de parlementsleden is onderwerp van corruptieonderzoeken.

Temer zal zich nu concentreren op een tweede zaak, waarin hij wordt beschuldigd van corruptie en belemmering van de rechtsgang. De president zou hebben ingestemd met het omkopen van een getuige in het schandaal rond het staatsoliebedrijf Petrobras, de voormalige parlementsvoorzitter Eduardo Cunha. Die zit momenteel zelf een celstraf uit wegens corruptie.

In april leidde het uitlekken van een geluidsopname waarop Temer de omkoping van Cunha goedkeurt tot massale rellen in vijftien Braziliaanse steden. De president zegt dat de opname is gemanipuleerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie