ROTTERDAM - Stichting kinderdagverblijf Rotterdam Noord is verantwoordelijk voor de dood van een meisje van zes maanden in augustus 2003. De rechtbank oordeelde maandag dat de stichting een boete moet betalen van 20.000 euro, waarvan 15.000 euro voorwaardelijk.

Het kind kwam in een kapot kinderbedje vast te zitten tussen de bedbodem en de spijlen van het bedje in een vestiging van de stichting aan de Parklaan. Enkele dagen later overleed ze in het ziekenhuis.

Officier van justitie E. Pols wilde dat de stichting de boete aan goede doelen zou betalen, maar de rechtbank ging niet mee in dat verzoek. Volgens de rechtbank is het niet haar taak om geld te verdelen over goede doelen. De ouders hadden de rechtbank verzocht het geld over te laten maken naar het Liliane Fonds en Warchild. Zoals gewoonlijk komt de boete nu in de staatskas terecht.

Wel vond de rechtbank het van belang dat de stichting een hoge boete krijgt. Dit vanwege de tragische gevolgen en de ernst van het feit. Het voorwaardelijke deel van de boete dient volgens de rechtbank om het vertrouwen in kinderdagverblijven te waarborgen, zodat ouders hun kinderen met een gerust hart achter kunnen laten.

Daarnaast is de Rotterdamse stichting geen bedrijf met winstoogmerk. Uiteindelijk zou de boete dan betaald worden door de ouders die gebruik maken van het kinderdagverblijf.

Volgens persrechter V. Koster heeft de uitspraak geen gevolgen voor andere kinderdagverblijven. "Er moet telkens per geval bekeken worden of een rechtspersoon, zoals de stichting nu, aansprakelijk gesteld kan worden."

Justitie besloot tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak de getuigen niet strafrechtelijk te vervolgen voor hun rol. "Al die stukjes schuld kun je bij elkaar optellen en bij de stichting neerleggen", stelde Pols. "De ouders zijn hierdoor getroffen, maar de leidsters van het kinderdagverblijf net zozeer. Mede daarom hebben we ervoor gekozen de stichting te vervolgen voor dood door schuld."