WASHINGTON - De Amerikaanse militaire tribunalen die speciaal zijn opgezet om verdachten van terroristische activiteit in Guantánamo Bay te berechten, zijn ongrondwettig. Dat heeft een Amerikaanse federale rechtbank maandag geoordeeld.

Volgens rechter Joyce Hens Green hebben de gevangenen op de legerbasis in Cuba ook recht op bescherming door de Amerikaanse grondwet.

De uitspraak is een forse tegenvaller voor de regering-Bush. Die heeft de gevangenen tot dusver altijd beschouwd als "vijandige strijders". Dat betekende volgens Washington dat internationale verdragen over de behandeling van krijgsgevangenen niet op hen van toepassing waren. Ook vielen de gedetineerden tot nu toe niet onder Amerikaans recht omdat de legerbasis op Cuba formeel niet binnen de Amerikaanse landsgrenzen ligt.

De honderden gevangenen in het zwaarbeveiligde detentiekamp worden verdacht van terroristische activiteiten. De meesten zijn aangehouden in Afghanistan tijdens de Amerikaanse invasie in dat land in 2001. Zij zitten in veel gevallen al meer dan drie jaar vast zonder enige vorm van proces.