ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag 15 jaar celstraf opgelegd aan de man die in 2003 de 13-jarige Sedar Soares doodschoot.

De rechtbank ging mee met het oordeel van justitie en veroordeelde G.H. niet voor moord, maar voor doodslag. H. kreeg hiervoor de maximumstraf. Justitie had zestien jaar cel geëist tegen de 29-jarige Rotterdammer. De advocaat van H., G. Stolk, gaat in hoger beroep tegen het vonnis.

De rechtbank achtte het bezit van een vuurwapen en ook drugssmokkel bewezen. Dat viel in het niet bij het doodschieten van een sneeuwballengooiende jongen, aldus de rechtbank. De straf hiervoor zit in de vijftien jaar opgesloten.

H. werd in april 2004 opgepakt op Schiphol met driehonderd gram cocaïne in zijn koffer. Kort daarna verweet justitie hem ook het doodschieten van Soares.

De van Curaçao afkomstige H. schoot op 1 februari 2003 gericht op het groepje jongens, dat vanaf een parkeerdek bij metrostation Slinge sneeuwballen aan het gooien was. Soares werd in zijn hoofd geraakt en stierf enkele uren later.

Het Openbaar Ministerie (OM) is tevreden met de uitspraak, "We hadden al de overtuiging dat we de goede persoon hadden. Het gaat om een agressieve en gewelddadige man die beter achter de tralies kan zitten", aldus de persofficier.