ZEIST - Het tbc-onderzoek in Zeist is zo grootscheeps opgezet omdat testen hebben uitgewezen dat de medewerker van de supermarkt in Zeist een erg besmettelijke vorm van tbc had. Bij zijn directe familie is iedereen besmet geraakt, bij zijn vrienden en kennissen lag het percentage op ruim 50 procent.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Directeur H. Kruisselbrink van de GGD Midden-Nederland verwacht dan ook dat er bij het grote tbc-onderzoek in een sporthal in Zeist nog meer tbc-gevallen worden aangetroffen. Hij durft niet in te schatten hoeveel dat er ongeveer zullen worden.

Test

Maandag en dinsdag worden er in totaal 10.000 mensen in Zeist verwacht om de zogenoemde mantouxtest te ondergaan. Van nog eens enkele duizenden mensen, die bijvoorbeeld voor 1945 zijn geboren of uit een land komen waar tbc relatief veel voorkomt, moet de komende dagen een röntgenfoto worden gemaakt. Daarvoor staan buiten de sporthal drie bussen met röntgenapparatuur.

Supermarktmedewerker

Enkele weken geleden werd bekend dat een supermarktmedewerker open tbc had en mogelijk klanten heeft besmet. Tuberculosestichtingen uit het hele land helpen mee. Samen zetten ze tientallen werknemers in. Mensen die getest willen worden, kunnen van 10.00 tot 20.00 uur terecht en moeten donderdag terugkomen om te laten bekijken wat het resultaat van de huidtest is.

Zeewolde

In Zeewolde is bij een 8-jarige zoon van een medewerker van de supermarkt een gesloten en dus niet besmettelijke vorm van tbc aangetroffen. Volgens de GGD Midden-Nederland is de kans groot dat dit geval gelieerd is aan dat in Zeist, maar moet onderzoek dat nog definitief uitwijzen.

Het onderzoek kost ongeveer 500.000 euro. Burgemeester R. Boekhoven van Zeist pleitte er eerder voor dat de provincie of het Rijk een deel van die kosten op zich nemen. Erg toeschietelijk hebben die zich nog niet getoond, "maar de gesprekken erover duren nog voort", aldus Boekhoven.

Zeist

De GGD, het Diaconessenziekenhuis Zeist en het Leids Universitair Medisch Centrum maken van de gelegenheid gebruik om een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Er wordt bekeken of een nieuw type onderzoek, waarbij bloed worden afgenomen, betere resultaten geeft dan de huidige huidtesten. De wetenschappers benaderen daarvoor duizend mensen.