RIJSWIJK - De Verkeersinformatiedienst (VID) en de Federatie Autorijschool Management (FAM) vinden dat er langs de wegen te veel informatie aan de automobilist wordt gegeven. Ze vinden dat de informatie eenvoudiger en ook minder kan.

Volgens VID-voorzitter Rob Kant moeten automobilisten veel te lang naar de borden kijken. "Vooral op snelwegen leiden ze enorm af", vindt Kant. "Op sommige plekken ben je zo 100 meter verder, zonder dat je in die tijd op de weg hebt gekeken of naar het verkeer achter je. Dat geldt bijvoorbeeld voor die borden waarop staat dat je twee seconden afstand moet houden. Die zijn veel te onduidelijk."

De vereniging voor veilig verkeer 3VO vindt de hoeveelheid borden geen bezwaar, zo lang ze maar direct betrekking hebben op de weg. "Wij krijgen niet de indruk dat de veiligheid in gevaar komt", aldus een woordvoerder. "Het is een kenmerk van de huidige informatiemaatschappij. Goede informatie is noodzakelijk, ook omdat het verkeer natuurlijk ook drukker is geworden."

Voorlichting

Kant onderkent de noodzaak van voorlichting, maar vindt dat dat ook op tv kan en niet per se langs de weg hoeft. "Voor minder ervaren bestuurders is dat funest. Soms zie je een bord in niemandsland dat omvergereden is, omdat het ernaar kijken nu eenmaal een stuurbeweging in gang zet. Een minder ervaren automobilist kan dat niet meer corrigeren. Men moet niet altijd alles met bordjes willen regelen."