AMSTERDAM - In het beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp is maandagochtend even na tien uur de rechtszaak begonnen tegen vijftien Limburgse Hells Angels, de zogeheten Nomads. Ze worden verdacht van moord op drie clubgenoten vorig jaar februari bij Echt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam is een ruimte ingericht waar belangstellenden via een videoverbinding het proces kunnen volgen. Veel animo is er niet. In de zaal zitten een stuk of vier leden van de motorclub, die voor de gelegenheid hun motorpak hebben thuisgelaten.

In de rechtszaal in Osdorp zitten ongeveer zeventig mensen, onder wie de verdachten, hun advocaten en veel beveiligingspersoneel. De rechtbank zei bij het begin van de zitting dat hij nog moet beslissen of hij tijdens dit monsterproces van zeventien dagen ook de moord op de 19-jarige Steven Chocolaad gaat behandelen. Twee van de vijftien Nomads worden daarvan verdacht.

Dinsdag hoort de rechtbank getuige A.D. . Deze Carribean Brother die vorig jaar maart zou zijn gegijzeld door twee Nomads, heeft verklaringen afgelegd over de drievoudige moord. D. zit zelf ook vast, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een ripdeal van bijna 300 kilo cocaïne.

Donderdag en vrijdag worden de moorden op 'Nomads-president' Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Peijnenburg inhoudelijk besproken. De rechtbank kondigde al aan dat het Openbaar Ministerie een dag krijgt om de strafeisen toe te lichten. De advocaten hebben zeven dagen de tijd om hun pleidooi te houden.