AMSTERDAM - De verkiezingen in Irak zijn over het algemeen volgens de regels verlopen, wel zijn hier en daar verbeteringen mogelijk. Dat verklaarden internationale verkiezingswaarnemers kort na sluiting van de stemlokalen. De opkomst lag zondag op zo'n zestig procent.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het verwachte geweld rond de verkiezingen is niet uitgebleven. Zeker 36 mensen zijn gedood bij aanslagen tijdens de stembusgang. In de aanloop naar de verkiezingen hebben terroristen en rebellen in Irak echter voor hogere dodentallen op een dag gezorgd.

Wereldleiders hebben de gang van zaken geprezen rond de eerste Iraakse vrije verkiezingen in een halve eeuw. De Amerikaanse president Bush en de Britse premier Blair - die beiden de aanval in Irak leidden - spraken van een enorm succes. VN-topman Kofi Annan vindt dat het Iraakse volk op weg is zijn eigen toekomst in handen te nemen. Ook maandag gelden in het land strenge veiligheidsmaatregelen.

De Verenigde Naties en leiders uit het Midden-Oosten en Europa spraken de hoop uit dat het land nu snel eigen baas kan worden. Veel Europese regeringen reageerden net zo. De Iraakse interim-minister van Binnenlandse Zaken, Falah al-Naqib, denkt dat de internationale troepen in Irak het land binnen anderhalf jaar kunnen verlaten. "Ik denk dat we het dan zelf wel af kunnen", zei de minister na de verkiezingen.

Bush

De Amerikaanse president Bush zei dat de wereld zondag 'de stem van de vrijheid' heeft gehoord. "Het Iraakse volk heeft door te stemmen de antidemocratische ideologieën van terroristen ferm terzijde geschoven", zei Bush. De president sprak van een 'klinkend succes'. "Het volk laat zich niet intimideren door boeven en moordenaars." Wel waarschuwde Bush dat er nog veel werk te verzetten is. De Amerikaanse president begon in maart 2003, met de Britten, een oorlog in Irak om dictator Saddam Hussein te verdrijven.

Parlement

Ongeveer veertien miljoen Iraki's konden zondag een Nationale Assemblee kiezen, een tijdelijk parlement met 275 zetels, dat wordt belast met het opstellen van een grondwet en het benoemen van een regering. Over die grondwet wordt een referendum gehouden. Eind dit jaar moeten een nieuw parlement en een president worden gekozen. Behalve voor de Nationale Assemblee is zondag ook gestemd voor achttien provinciale besturen en een Koerdisch parlement in het noorden van Irak.

Ballingschap

Van de miljoen Irakezen in ballingschap heeft een kwart zijn stem uitgebracht. In Australië leidde dat tot onlusten. In een voorstad van Sydney gingen groepen ballingen met elkaar op de vuist. Sommige Australische Irakezen vinden dat de verkiezingen pas plaats hadden mogen vinden als de buitenlandse troepen uit Irak zijn vertrokken.