AMSTERDAM - In Zeist worden maandag zo'n 15 duizend mensen onderzocht op de longinfectie tuberculose (TBC). Het gaat om mensen die tussen 1 januari en 18 november vorig jaar een C1000-supermarkt in Zeist hebben bezocht. Een 25-jarige medewerker daar bleek open TBC te hebben, wat besmettelijk kan zijn voor anderen. Het grootste onderzoek naar TBC in de Nederlandse geschiedenis kost ongeveer een half miljoen euro.

Er worden twee verschillende soorten onderzoeken gedaan. Niet alleen wordt de zogeheten mantoux-test uitgevoerd, waarbij vloeistof in de arm wordt gespoten, ook wordt een röntgenfoto van de longen gemaakt.

Keuring

De gemeente heeft iedereen die zich tussen 1 januari en 18 november vorig jaar in de supermarkt heeft begeven opgeroepen tot een keuring. Omdat de supermarkt geen klantenregistratie kent in de vorm van speciale voordeelpassen, wordt de oproep via media gedaan. Omwonenden van de supermarkt hebben woensdag ook een brief thuis gehad, waarin zij worden opgeroepen zich te laten onderzoeken.

Het onderzoek kost ongeveer een half miljoen euro. De gemeente Zeist heeft medio januari geld gevraagd aan de rijksoverheid, de provincie Utrecht en maatschappelijke instellingen om een grootscheeps tuberculoseonderzoek te financieren. Burgemeester Rudi Boekhoven: "Het kan toch niet zo zijn dat een onderzoek van deze schaalgrootte uitsluitend voor rekening van de gemeente komt."