LONDEN - Het neerstorten van een Brits militair transportvliegtuig in Irak heeft zondag mogelijk vijftien Britten het leven gekost. Dat meldden de Britse zender Sky TV en militaire bronnen zondagavond.

Het toestel, een Hercules C-130, stortte neer toen het op weg was van Bagdad naar Balad, ten noordwesten van de hoofdstad. De Amerikanen hebben daar een van hun grootste luchtmachtbases in Irak.

De Britse premier Tony Blair had eerder bevestigd dat Britse militairen bij het ongeluk waren omgekomen, maar wilde niet zeggen hoeveel. Een woordvoerder van de Britse luchtmacht zei tegen de BBC dat de RAF bezig was de familieleden van de slachtoffers in te lichten en dat geen mededeling over de bemanning wordt gedaan voordat dat is afgerond.

Amerikaanse en Britse troepen proberen gezamenlijk de oorzaak van de crash te vinden. Volgens de BBC was het weer in de regio tijdens het ongeluk goed en heeft de Hercules een uitstekende reputatie op het gebied van veiligheid, wat "de kans op een vijandelijkheid vergroot".