ROME - De Italiaanse regering heeft het leger ingezet om te helpen bij het berijdbaar maken van de wegen en het bereikbaar maken van de dorpen in de gebieden die al vele dagen in de greep van sneeuw en ijzel zijn. Militairen assisteerden vrijdag en zaterdag al bij de bevrijding van bijna duizend mensen die toen al sinds woensdag met hun auto's in de sneeuw vastzaten.

Premier Berlusconi steunde zijn minister van Transport, Lunardi, die van de oppositie weg moet omdat hij er niet in geslaagd is een eind te maken aan de door het winterweer ontstane chaos.

"De regering draagt geen enkele verantwoordelijkheid", aldus de premier. Vice-premier Follini had zaterdag juist laten merken dat de regering wel aangesproken kan worden op de ellende. Hij bood officieel de excuses van de regering aan.

In het noorden van Italië wordt het weer vanaf zondag beter, voorspellen de meteorlogen. Maar in het midden en zuiden wordt nog meer sneew verwacht. Zondag sneeuwde het ook aan de Adriatische kust. Weg- en spoorwegverkeer ondervonden daarvan veel hinder.