BAGDAD - Het verwachte geweld rond de verkiezingen in Irak is zondag niet uitgebleven. Bij aanslagen tijdens de stembusgang zijn zeker 36 doden gevallen, onder wie dertig burgers. In de aanloop naar de verkiezingen hebben terroristen en rebellen in Irak echter wel eens voor hogere dodentallen op een dag gezorgd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bijna honderd mensen (83 burgers en dertien politiemensen) zijn door de aanslagen gewond geraakt. De Iraakse veiligheidsdiensten hebben 26 Iraakse en drie Egyptische verdachten opgepakt. Voor een groot deel van de aanslagen heeft de terroristische groepering van Abu Musab al-Zarqawi zich via een islamitische website verantwoordelijk verklaard.

Dertien zelfmoordterroristen van de groepering zouden zich daarvoor hebben opgeofferd. Andere leden waren volgens de verklaring op de website betrokken bij beschietingen van gebouwen.

Intimidatiecampagnes

Minister Falah al-Naqib van Binnenlandse Zaken zei dat het aantal aanslagen zondag minder dan 10 procent was van wat hij had verwacht. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice prees in Washington de Iraakse kiezers, omdat die het hoofd hebben geboden aan de intimidatiecampagnes van terroristen en rebellen. De verkiezingen zijn volgens haar ook beter verlopen dan de Amerikaanse regering had verwacht. Rice was vooral positief over de flinke opkomst.

De kiescommissie heeft na het sluiten van de stemlokalen bekendgemaakt dat iets meer dan 60 procent van de geregistreerde kiezers heeft gestemd. Volgens een woordvoerder van de commissie zijn de verwachtingen over de opkomst daarmee ver overtroffen.

Fraude

Ook als het gaat om fraude zijn de verkiezingen meegevallen. Een woordvoerder zei namens de 10.000 Iraakse waarnemers dat zich zeer weinig gevallen van stemfraude hebben voorgedaan.

In de soennitische gebieden van Irak waren de stembureaus zo goed als verlaten. In Samarra kon niet eens worden gestemd, doordat de autoriteiten het enige stemlokaal in de stad hadden gesloten, nadat het was bestookt met granaten. Soennitische religieuze leiders hadden opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen en soennitische rebellen hadden gedreigd iedereen die er toch aan zou meedoen, te doden.

Verbetering

De soennitische politicus Adnan Pachachi zei dat de opkomst onder soennieten in Bagdad niettemin hoger was dan verwacht. Hij noemde het verder van groot belang dat de partijen die niet hebben deelgenomen aan de verkiezingen, toch worden uitgenodigd om mee te praten over een nieuwe grondwet. Dat zou naar zijn zeggen al een hele verbetering zijn van de situatie in het land.

Ongeveer veertien miljoen Iraki's konden zondag een Nationale Assemblee kiezen, een tijdelijk parlement met 275 zetels, dat wordt belast met het opstellen van een grondwet en het benoemen van een regering. Over die grondwet wordt een referendum gehouden. Eind dit jaar moeten een nieuw parlement en een president worden gekozen.

Behalve voor de Nationale Assemblee is zondag ook gestemd voor achttien provinciale besturen en een Koerdisch parlement in het noorden van Irak.

Saddam Hussein

De verkiezingen waren de eerste democratische verkiezingen in Irak in meer dan vijftig jaar. Onder Saddam Hussein waren er ook verkiezingen, maar toen stond de uitslag, 100 procent van de stemmen voor de dictator, altijd al van tevoren vast. De resultaten van de verkiezingen van zondag worden tien dagen later officieel bekendgemaakt.