SALERNO/ROME - De Italiaanse regering heeft haar excuses aangeboden aan de honderden automobilisten en vrachtwagenchauffeurs die drie dagen lang in de sneeuw hebben vastgezeten op de autosnelweg Salerno-Reggio di Calabria.

Vice-premier Marco Follini zei dat de regering alles in het werk zal stellen om te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt. De oppositie eiste vrijdag dat minister Lunardi van Transport aftreedt. De bewindsman zou onvoldoende hebben gedaan om de al dagen durende chaos op besneeuwde Italiaanse snelwegen te beëindigen.

Chaos

De Zuid-Italiaanse autosnelweg was sinds woensdag over een lengte van ruim 150 kilometer geblokkeerd door zware sneeuwval en ijzel. Terwijl de inzittenden van de gestrande auto's op hulp wachtten, gingen de burgerbescherming en de brandweer aanvankelijk totaal ongeorganiseerd aan het werk. Pas vrijdag kregen de hulpdiensten het voor elkaar de weg met behulp van bergingsvoertuigen en kranen deels vrij te krijgen. Zaterdag konden de laatste automobilisten uit hun benarde positie bevrijd worden.

Slecht weer

De autosnelweg blijft overigens deels afgesloten, omdat het zaterdag opnieuw hevig sneeuwde. In het midden en zuiden van het land zal het slechte weer volgens de meteorologische dienst nog zeker tot zondag duren. Ook de eilanden Sardinië en Sicilië zijn door het barre winterweer getroffen.