BAQUBA - Een zelfmoordaanslag in de Iraakse stad Khanaqin ten noordoosten van Bagdad aan de grens met Iran heeft zaterdag zeker acht levens geëist. Onder de doden zou zich ten minste een kind bevinden, meldden de lokale autoriteiten.

Onduidelijk is vooralsnog wat het doelwit was van de kamikazeactie. Verschillende lezingen komen uit de getroffen stad. Agenten spraken aanvankelijk van een stembureau, maar wijzigden hun verhaal later. Het zou gaan om een kantoor van een Turkmeense partij die meedoet aan de stembusgang van zondag. Een lokale politicus houdt het echter weer op een centrum van veiligheidstroepen dat het doelwit zou zijn geweest.

Onduidelijk

Ook over de manier waarop de aanslag werd gepleegd, bestaan meerdere lezingen. Een spreekt van een zelfmoordcommando in een bomauto, terwijl anderen spreken van een man die zichzelf had omhangen met explosieven en zich opblies in de kazerne voor veiligheidspersoneel.

Afgeschermd

Amerikaanse militairen hebben de plaats des onheils afgeschermd van de buitenwereld. Irak is al maanden het toneel van gewelddadige aanslagen. Opstandelingen hebben met het oog op de verkiezingen van zondag hun campagne opgevoerd.

Incidenten

Vrijdagavond laat vonden zeker zes agenten de dood bij twee incidenten. In Salman Pak, 20 kilometer ten zuiden van Bagdad, schoten onbekenden twee agenten dood. Ongeveer 200 kilometer ten noorden van Bagdad schoten opstandelingen tussen Baiji en Chorgat vier agenten dood. Op verscheidene plaatsen vielen rebellen stembureaus aan waarbij verschillende personen gewondraakten.