Peter Bosz heeft een contract tot medio 2019 getekend bij Borussia Dortmund. De trainer maakt de overstap van Ajax, meldt de Duitse club.

De trainer gaf dinsdagmiddag een persconferentie bij zijn nieuwe club. Bosz vertrekt al na één seizoen bij Ajax. Hij eindigde met de Amsterdammers op de tweede plaats in de Eredivisie en verloor de finale van de Europa League tegen Manchester United (0-2).

De 53-jarige trainer is de opvolger van de vorige week ontslagen Thomas Tuchel. Die won met Borussia de Duitse beker en werd derde in de Bundesliga, waardoor de club volgend seizoen in de groepsfase van de Champions League speelt.

Bosz is de zeventiende Nederlandse trainer die aan de slag gaat in de Bundesliga. Bert van Marwijk is de enige Nederlandse coach uit de geschiedenis van Borussia. De huidige bondscoach van Saudi-Arabië had de club tussen 2004 en 2006 onder zijn hoede.

Bosz gaat naar schatting vier miljoen euro per jaar verdienen in Duitsland. Dortmund betaalt naar verluidt een afkoopsom van drie tot vijf miljoen om het tot 2019 lopende contract van Bosz bij Ajax af te kopen.

Krüzen

De trainer neemt zijn assistent Hendrie Krüzen mee naar het Signal Iduna Park. De twee werkten in het verleden samen bij Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv.

Ajax-directeur Edwin van der Sar betreurt het vertrek van Bosz. "Het is nu aan ons om, voordat de voorbereiding begint, een goede opvolger te contracteren."