ROTTERDAM - Ruim 10.000 Irakezen in Nederland en België hebben op vrijdag en zaterdag hun stem uitgebracht bij de Nederlandse stembureaus voor de verkiezingen voor de voorlopige volksvertegenwoordiging van Irak.

Dit is de schatting van de zegsman van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), die de Iraakse verkiezingen in het buitenland organiseert.

Zaterdag, de tweede verkiezingsdag voor Irakezen in het buitenland zijn ongeveer 6400 stemgerechtigden naar de stembureaus gegaan. Op de eerste verkiezingsdag waren dat er 3745. Zondag is de laatste dag dat de in Nederland en België verblijvende Irakezen de gelegenheid krijgen om hun keuze kenbaar te maken. Van de 29.0000 stemgerechtigden Irakezen in Nederland heeft 51 procent (14.725) zich laten registreren. De IOM-woordvoerder gaat er vanuit dat het deel dat nog niet heeft gestemd dat zondag "zeker" zal doen. In Irak zijn de verkiezingen zondag.

Rotterdam

De stembureaus gingen zaterdag om 7.00 uur open en sloten om 17.00 uur. De verkiezingen verlopen probleemloos bij de stembureaus in Zwolle, Rotterdam en Amsterdam. De meeste Irakezen brachten zaterdag, net zoals op de eerste dag (1970), in Rotterdam op de rondvaarboot Abel Tasman aan het 3e Katendrechtse Hoofd hun stem uit. Ruim 2700 stemgerechtigden zorgden daar volgens de woordvoerder voor een vrolijke boel.

Cadeaus

"De mensen zijn allemaal heel blij dat ze mogen stemmen en nemen zelfs cadeaus mee voor de medewerkers van de stembureaus. Het was overal feestelijk, maar Rotterdam spande de kroon. Dat kwam mede door het mooie weer. De mensen waren zeer uitbundig", aldus Hameleers. In Zwolle bij het Ecodrome hebben zaterdag bijna 2000 Irakezen hun stem uitgebracht, in het marinecomplex aan de Kattenburgerstraat in Amsterdam ongeveer 1700. Vrijdag maakten in Amsterdam en Zwolle respectievelijk 1057 en 718 de gang naar de stembus.

België

In Rotterdam kwamen ook drie touringcars met Irakezen uit België die in Nederland hun stem uitbrengen. In België zijn geen stembureaus ingericht, omdat er minder dan het aantal vereiste aantal van 10.000 Irakezen woont. Zij kunnen in Rotterdam of Parijs hun stem uitbrengen.

Kamp Zeist

De stemmen die Irakezen in Nederland uitbrengen, worden maandag, dinsdag en zonodig woensdag nog geteld in Kamp Zeist. De uitslag van de stemming in Nederland wordt tegelijk met de uitslag in Irak bekendgemaakt.