WILLEMSTAD - De minister van Telecommunicatie op de Nederlandse Antillen, Omayra Leeflang, heeft een gedragscode ingesteld voor Antilliaanse radio- en televisiezenders. Die mogen geen beledigende of bedreigende teksten meer uitzenden. Zo is het voortaan verboden ongecensureerde gangsterrap te laten horen.

Hoewel over de tekst van de code al enkele maanden wordt gediscussieerd, legt minister Leeflang doelbewust een link tussen de rapmuziek en gebeurtenissen zoals die in Rotterdam. Daar werd een Antilliaans meisje diverse malen verkracht door een bende jongens. "In die zaak zitten alle kenmerken die je ook in de teksten van gangsterrap terug ziet", weet de minister. "Dat wordt door de jeugd overgenomen."

De code is deze week opgestuurd naar alle eigenaren van een zendvergunning op alle eilanden van de Antillen. Die hebben sinds juli mee mogen denken over de inhoud van de tekst. "Verboden worden teksten die beledigen, bedreigen of aanzetten tot haat", zegt Leeflang. "Veel jongeren voelen zich aangetrokken tot gangsterrap en krijgen daarmee normen voorgeschoteld die ze ook opvolgen.

Kliklijn

Om te controleren of de bijna 30 radio- en televisiestations van de Antillen zich ook daadwerkelijk aan de regels houden, wordt een kliklijn ingesteld. Als het Bureau Telecommunicatie en Post constateert dat er daadwerkelijk een overtreding is gemaakt, kan in het uiterste geval de zendvergunning van de betrokkene niet worden verlengd.