NIEUWLEUSEN - De afgelopen dagen zijn in Overijssel tientallen cavia's gedumpt.

In een berm langs een weg in Schuinesloot (gemeente Hardenberg) werden donderdag vijftig cavia's gevonden. Woensdag trof een voorbijganger in het nabij gelegen Dalfsen tachtig cavia's in de berm aan.

Stichting Cavia rukte uit om de verkleumde beestjes een nieuw thuis te bezorgen. De vijftig cavia's zijn er slecht aan toe, zei eigenaresse T. van Gaalen van konijnen- en cavia-asiel Goofy in Oldenzaal vrijdag.

"Ik heb ze donderdagavond opgehaald en enkele cavia's waren overleden omdat ze door het ijs gezakt waren." Ze vermoedt een verband met de gevonden cavia's in Dalfsen, want tussen beide vindplaatsen zit slechts 24 kilometer.

De tachtig cavia's zijn ondergebracht bij Vogelasiel de Oehoe in Nieuwleusen, omdat elders geen plaats was. Bij het asiel loopt inmiddels storm. "Er zijn er net weer zes opgehaald. Dat mag ook wel, want in de tussentijd zijn er al vijftien jonkies bijgekomen", zei R. Kreeft, een van de beheerders van het asiel vrijdag.

Donderdagochtend werden er nog vijf cavia's gebracht die zich tussen het bermafval op de vindplaats verschanst hadden. Vrijdagmiddag worden de cavia's uit het vogelasiel opgehaald door Stichting Cavia.

Sinds de oprichting van de stichting in 1997 is het aantal dumpingen van cavia's schrikbarend toegenomen. "In 2004 hebben we meer dan 2000 gedumpte cavia's opgevangen. Deze maand zitten we al bijna aan de tweehonderd. Ongelooflijk, want het zijn zulke aandoenlijke beestjes", aldus S. Flantua, oprichtster van de stichting. De cavia's krijgen een medisch onderzoek en verzorging.