BELGRADO/DEN HAAG - De voormalige Joegoslavische generaal Vladimir Lazarevic is bereid zich komende week te melden bij het Joegslavië-Tribunaal in Den Haag. Hij wordt door het tribunaal samen met drie andere officieren gezocht wegens hun rol in Kosovo in 1999. De Servische premier Kostunica heeft na gesprekken met Lazarevic vrijdag bevestigd dat de generaal zich komende week vrijwillig overgeeft aan het tribunaal.

Lazarevic wordt samen met generaal Nebosja Pavkovic, generaal Vlastimir Djordjevic en generaal Srten Lukic ervan beschuldigd een aanzienlijk deel van de etnisch Albanese bevolking in Kosovo te hebben willen verdrijven. Deze criminele onderneming omvatte misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, volgens de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. De 55-jarige Lazarevic is de eerste van deze vier generaals die zich overgeeft.

Kostunica zei dat Lazarevic heeft besloten zijn land op deze moeilijke wijze te dienen. Belgrado staat onder grote druk van de Verenigde Staten en de Europese Unie om aangeklaagde verdachten uit te leveren aan het tribunaal. Kostunica kondigde aan dat een minister uit de Servische regering Lazarevic zal vergezellen naar Den Haag. De Servische regering hoopt dat Lazarevic dan in afwachting van zijn proces wordt vrijgelaten.

Lijst

Lazarevic stond donderdag nog op een lijst van de Amerikaanse regering. Washington kondigde daarmee op de persoon gerichte sancties aan tegen verdachten die door het tribunaal worden gezocht maar nog voortvluchtig zijn.

Ook de EU is ongeduldig over het doen en vooral nalaten van de Servische justitie. De EU zou een rapport gaan opstellen over de vorderingen die Servië-Montenegro maakt inzake toekomstige toetreding De federale autoriteiten in Belgrado zijn bang dat de traagheid met uitleveringen in de deelrepubliek Servië schade berokkent aan de Europese ambities van het land. Eerder deze week drongen ze daarom bij Servië aan op snelle arrestatie en uitlevering van door het tribunaal gezochte figuren.

Kostunica

Maar de conservatieve premier van deelrepubliek Servië, Kostunica, wil dat de beklaagden uit eigen beweging naar het tribunaal gaan. Dat tribunaal wordt op de Balkan door Serviërs nog veelal gezien als een instelling van de overwinnaars van de oorlog. Die zouden de schuld van de afscheidingsoorlogen en van de crisis in Kosovo uit de jaren negentig in de schoenen van uitsluitend Serviërs willen schuiven.