ROME/SALERNO - Ongeveer vijfhonderd mensen hebben nu al twee nachten doorgebracht in auto's die door sneeuwval en gladheid stilstaan op de Zuid-Italiaanse autosnelweg A3 van Salerno, ten zuiden van Napels, naar Reggio Calabria. Een stuk weg van ongeveer 190 kilometer is onberijdbaar. Het sneeuwt nog steeds.

Hoewel al dagenlang voor slecht weer was gewaarschuwd, konden automobilisten woensdag toch zonder sneeuwkettingen de door bergachtig gebied lopende A3 op. Woensdagochtend kwamen daar honderden auto's en vrachtwagens vast te zitten. Velen bracht de nacht door in hun voertuig in de hoop dat sneeuwploegen de weg zouden komen vrijmaken. Pogingen om het besneeuwde en beijzelde stuk weg weer bruikbaar te maken, zijn donderdag mislukt.

Onderkoeling

Daardoor zagen veel mensen zich gedwongen nog een nacht in hun auto door te brengen. Anderen gingen op zoek naar onderdak in de buurt. Elf mensen zijn naar ziekenhuizen gebracht wegens onderkoeling.

De autoriteiten hebben de hulp van het leger ingeroepen om voedsel en water naar de gestrande automobilisten te brengen. Dat verloopt niet best, klagen de gestrande reizigers. Een vrouw met diabetes zei donderdagochtend dat zij al 24 uur niets meer gegeten had.

Gaat het nog langer duren, dan worden de problemen een stuk ernstiger. In veel gestrande auto's is de benzine bijna op. Als de tank leeg is, wordt het in de auto's zo koud dat onderkoeling voor de inzittenden dreigt. "Ik ben overal in Europa geweest, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt", zei een Franse vrachtwagenchauffeur tegen de krant Corriere della Sera.

Minister Lunardi van Transport heeft opdracht gegeven iets aan de chaos te doen. Ook wil hij een onderzoek naar het optreden van Anas, het bedrijf dat de Italiaanse rijkswegen beheert.

In het gebied staan sinds donderdagmidag ook nog op een andere weg 150 auto's vast in de sneeuw. Ook in andere delen van het land ligt nog veel sneeuw en op veel plaatsen sneeuwt het nog steeds of opnieuw. Ook op de autosnelweg A1 in Toscane ligt sneeuw, maar daar rijdt het verkeer wel. Automobilisten krijgen het advies sneeuwkettingen mee te nemen.